Dioxina
Dioxina este un compus organic, heterociclic, cu formula: C4H4O2. Acest compus are 2 izomeri: 1,2-dioxina şi 1,4-dioxina.
1,2-Dioxina sau orto-dioxina este instabilă datorită caracterului de peroxid.
Termenul de “dioxine” mai este folosit şi pentru denumirea dibenzodioxinelor policlorurate (PCDD). Aceştia sunt compuşi organici halogenaţi (cloruraţi) ce au un puternic caracter poluant asupra mediului înconjurător.
Cel mai cunoscut compus din această clasă, şi cel mai toxic este 2,3,7,8-tetraclorodibenzo-p-dioxina (TCDD).
Dioxinele apar în mediul înconjurător ca o consecinţă a activităţilor umane, dar şi pe cale naturală. Cantităţile rezultate din activităţile umane sunt mult mai mari decât cele produse natural. Astfel, procesele de combustie, cum ar fi arderea cărbunilor, petrolului şi derivaţilor acestora, incinerarea deşeurilor menajere, a deşeurilor de mase plastice, fumul de ţigară, eliberează în atmosferă cantităţi semnificative de dioxină.
Efectele nocive asupra organismului uman sunt numeroase şi depinde de: nivelul de expunere (adică doza de toxic), durata şi frecvenţa contactului dintre organism şi această substanţă.
Conform dlui Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări alimentare, “consumul de carne contaminată cu dioxină poate duce la: tulburări comportamentale, depresie, tulburări hormonale.”
Dioxina mai poate provoca diferite forme de cancer, deoarece distruge sistemul imunitar, afectează femeile însărcinate producând malformaţii ale fătului, etc.
Efectul caracteristic al intoxicaţiei cu dioxină este cloracneea (chisturi sebacee cu erupţii veziculare faciale, hiperpigmentarea pielii).
Cel mai cunoscut caz de intoxicaţie cu dioxină este cel al lui Victor Iuşcenko, din septembrie 2004.
Este bine de ştiut că dioxinele se depun în ţesutul adipos şi că nu pot fi distruse prin gătirea cărnii.
Citeste si:
Category: Stiati ca?