Subscribe via RSS Feed

De ce sunt creaturile mari predispuse extinctiei

mamut.jpgA fost o data ca niciodata, in pustiele Australiei, un mamifer cu marsupiu ce cantarea aproximativ 2 tone. Aproximativ in aceeasi perioada mamutii si tigrii cu colti imensi aveau intreaga coasta a Californniei la dispozitia lor. Cu milioane de ani inainte ca aceste animale sa fi exitat, Tyrannosaurus rex si alti dinozauri colosali stapaneau lumea. Acestea si alte cateva dintre cele mai mari si mai fantastice creaturi ce au calcat vreodata pe aceasta planeta, acum nu mai exista, au fost victime ale fenomenului de extinctie in masa a mamiferelor de talie mare. Din motive greu de inteles animalele mari din zilele noastre sunt mici in comparatie cu cele ce au fost candva…

Predispozitia la extinctie: Cerecetatorii accepta in mod unitar idea ca un asteroid gigant a lovit Golful Mexicului in urma cu 65 de milioane de ani, producand un lant de evenimente ce au dus la extinctia dinozaurilor. Nu se stie cu siguranta daca asteroidul este sau nu de vina, cert este ca un adevarat record a fost atins in descoperirea de fosile din acea perioada, in special fosile de dinozauri si animale foarte mari in intreaga lume, nu numai in zona Mexicului. Mamiferele de prada mai mici si pasarile au supravietuit catastrofei, iar cercetatorii ne pot marturisi cu certitudine de ce dinozaurii nu au reusit sa se salveze. Intrucat animalele mai mari nu au gasit locuri in care sa se poata adaposti, acestea au trebuit sa suporte conditii greu de imaginat. O alta supozitie ar fi aceea ca majoritatea plantelor au disparut, astfel ierbivorele de talie mare nu au mai avut ce manca, murind.

Carnivorele, care se hraneau la randul lor cu animale ierbivore nu au mai avut astfel nici ele ce manca, rezultatul fiind extinctia in masa. Poate ca datorita stresului la care au fost supusi, dinozaurii nu s-au mai putut reproduce indeajuns de repede incat sa tina pasul cu mamiferele care se inmulteau mai usor, fiind astfel depasiti din punct de vedere numeric.

Daca o boala sau impactul pe care il are clima asupra sunt intr-atat de severe incat sa omoare majoritatea populatiei dintr-o generatie, atunci cu siguranta va lua mai mult timp ca aceasta sa fie inlocuita , afirma zoologul Alex Greenwood de la universitatea Old Dominion. Mamiferele mai mici precum rozatoarela nu ar fi intr-atat de afectate, deoarece nasc mai multi pui vii intr-o perioada mai scurta de timp. Broastele si crocodilii, care depun sute de oua o data, au reusit sa supravietuiasca extinctiei in masa. Acest lucru se datoreaza si faptului ca au putut sa se adaposteasca in apa si probabil nu erau in competitie cu mamiferele de uscat in ceea ce priveste resursele de hrana.

O LECTIE DE LA UN MAMUT

Mamiferele mici care au supravietuit dezastrului au inceput sa creasca, ajungand si ele sa plateasca pentru marimea lor. Cativa mamuti si alte mamifere mari au murit in timpul perioadei pleistocene care a inceput in urma cu 50 000 de ani si a continuat pana in a doua perioada a marii ere glaciare, ce a avut loc acum aproximativ 10 000 de ani. Mamiferele mari din zilele noastre, sunt putin numeroase, au o perioada mare de gestatie si varste inaintate de intarcare, lucruri ce le predispun lafenomenul de extinctie in masa. Intrucat animalele mari de prada nu dau atentie puilor lor, considerand ca acest lucru e o pierdere de timp, puii sunt susceptibili pradarii. Mamiferele mari ating maturitatea sexuala tarziu. Se intampla foarte des ca majoritatea mamiferelor sa moara inainte sa fi atins varsta maturitatii sexuale.

Ritmul lent in care noi indivizi apar in randul populatiei este o reala provocare cand vine vorba de indurarea unor intemperii, cu atat mai mult cu cat populatia scade pe zi ce trece. Super pradatorii Extinctia in masa este un fenomen ce a avut loc cu regularitate de-a lungul timpului. In ultimii 250 de milioane de ani fenomenul a avut loc cam o data la 26 de milioane de ani. Adam Lipowski, cercetator la Universitatea Adam Mickiewicz din Polonia, a sugerat ca extinctia poate fi uneori indusa nu de schimbarile climaterice sau de fenomene spatiale, ci de imultirea super pradatorilor. In anul 2005 Lipowski a facut o simulare pe calculator in care a introdus mai multe populatii si specii care erau intr-o continua competitie pentru hrana si habitat. In cele mai multe dintre cazuri numarul de pradatorii mijlocii fluctua prea putin in comparatie cu cel al populatiei de pradati.

Totusi se intampla foarte des ca mutatiile sa duca la evolutia unui super pradator care sa devoreze o populatie intreaga de pradati, lucru ce conducea evident catre propria-i extinctie. Cei care supravietuiau pardatorului apocaliptic sufereau mutatii astfel inlocuind nisele ecologice, ciclul mai sus ilustrat reincepand. PRIVIND IN OGLINDA Oamenii pot fi considerati super pradatorii din zilele noastre.

Am fost implcati in extinctia mamutilor, a felinelor cu colti, a maimutelor gigant sau a cailor salbatici. Nu se stie totusi daca extinctia s-a datorat vanatului excesiv, schimbarilor climaterice sau altor factori disparitia tuturor acestor animale ramane o controversa. Intre timp anumite specii de balene, unele dintre cele mai mari mamifere care au trait vreodata, au inregistrat o scadere masiva de populatie estimata la cateva mii de exemplare. Aceast dezastru se datoreaza atat pescuitului intens si ilegal, cat si problemelor de mediu.

Cercetatorii estimeaza ca in momentul de fata nu mai exista decat aproximativ 300 de specii de balene in Atlanticul de Nord, numar ce scade datorita coliziunilor cu nave de transport si porturi galagioase. Braconajul ilegal si reducerea habitatului au redus numarul elefantilor africani la jumatate in ultimii 30 de ani. Cercetatorii arata ca numarul leilor africani s-a redus cu 20 la suta in ultimele decenii si ca populatia salbatica este estimata doar la cateva zeci de mii. Desi numarul de lamantini din Florida s-a triplat in ultimii 15 ani populatia nu numara decat aproximativ 3000 de exemplare.

Oamenii pot provoca extinctia prin neatentie In urma cu aproximativ 55 000 de ani oamenii au pus pentru prima data piciorul in Australia. La acea vreme pe continent existau pasari Emu si marsupiale de dimensiuni foarte mari. Cand oamenii au inceput sa dea foc la vegetatie pentru a curata pamantul si sa vaneze, numarul de plante si animale s-a redus drastic. Multe din animalele mici care s-au adaptat, mancand plantele ramase, supravietuiesc si astazi, in timp ce mamiferele cu doua marsupii nu mai exista.

Category: Stiati ca?

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.