Aditivii alimentari
Toata lumea a auzit de aditivii alimentari si de “celebrele” E-uri, insa nu toti stim ce sunt unele si ce sunt altele, care sunt bune si de care trebuie sa ne ferim.
Aditivii alimentari sunt substante sintetice sau naturale care se adauga in compozitia alimentelor pentru a modifica sau pentru a conferi anumite proprietati alimentului respectiv, cum ar fi: gust, culoare, miros, stare de agregare, etc.
Din categoria aditivilor alimentari fac parte:
- edulcorantii (indulcitorii)
- colorantii (E100-E200)
- antioxidantii, acidifiantii si substantele tampon (E300-E400)
- corectorii de aciditate
- emulgatorii (E470-E500)
- conservantii (E200-E300)
- corectorii de gust si miros
Fiecarui aditiv alimentar ii corespunde un E. Litera E inseamna ca respectivul aditiv a fost testat minim6 ani si ca a fost atestat la nivel european.
Acidifiantii sunt substante care cresc aciditatea alimentelor, conferindu-le un gust acru. Printre acifiantii folositi in industria alimentara se numara si: acidul citric (E 330), acidul lactic (E 270), acidul acetic (E 260).
Colorantii alimentari sunt substante care modifica sau dau culoare alimentelor. Acestia sunt de 2 feluri:
- sintetici – sunt obtinuti prin sinteza chimica: azorubina (E 122), tartrazina (E 102), orange S (E 124), albastru patent (E 131);
- naturali – se obtin prin extractie din plante, frunze, flori, sfecla rosie, etc.: curcumina (E 100), riboflavina (E 101), beta-carotenii (E 160).
Antioxidantii sunt substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor, protejand impotriva oxidarii. Cel mai cunoscut antioxidant este acidul ascorbic (E 300), adica vitamina C.
Indulcitorii sunt substantele, altele decat zaharul, care se folosesc pentru a conferi alimentelor gust dulce. Si indulcitorii sunt sintetici sau semisintetici si naturali.
Sintetici sau semisintetici:
- Acesulfam K (E 950) – a fost descoperit accidental in anul 1967
- Aspartamul (E 951) – a fost descoperit accidental in anul 1965
- Ciclamatii (E 952)
- Zaharina (E 954)
Naturali:
- Brazeina – a fost descoperita in anul 1994 de niste cercetatori de la Universitatea Wisconsin; se obtine prin extractie din planta “Pentadiplondra Brazzeana” din vestul Africii
- Curculina – se obtine prin extractie din fructele plantei “Curculigo latifolia“
- Filodulcina – se obtine din frunzele plantei “Hydrangea“
Va prezint mai jos o lista cu o parte din E-urile de care trebuie sa ne ferim:
- E 110 – SUnset Yellow (colorant galben)
- E 123 – Amarant (colorant rosu)
- E 124 – Ponceau 4R (colorant rosu)
- E 127 – Eritrozina (colorant rosu)
- E 128 – Rosu 2 G (colorant)
- E 211 – Acidul benzoic si derivatii sai
- E 220-E 228 – Sulfitii (conservanti)
- E 230 – Bifenil (conservant)
- E 231 – Ortofenilfenol (conservant)
- E 249-E 252 – Nitrati si nitriti (conservanti)
- E 621 – Glutamat monosodic
- E 954 – Zaharina (indulcitor)
Si nu uitati: cand cititi eticheta unui produs, uitati-va mai intai la data expirarii produsului respectiv!
Citeste si:
Category: Stiati ca?
la TV am auzit ca pentru papa “original”, fara “imbunatatiri” putem merge la o pensiune de agroturism. asta pe langa bunica si toate neamurile care nu stiu cum arata un telefon mobil :)
desigur, poti sa mergi la o pensiune de agroturism, insa tre sa te asiguri ca bunica de acolo nu stie nici ce sunt ingrasamintele chimice, altfel papa nu o sa mai fie “originala”.