Subscribe via RSS Feed

Obiceiuri de nunta

Acum, trecand prin aceasta experienta unica in viata, frumoasa, costisitoare si consumatoare de energie, ma simt indreptatita sa vorbesc despre nunta.

Pentru cei interesati sau pentru cei care sunt doar curiosi (inca!) iata cateva din obiceiurile de nunta, care reprezinta, din punctul meu de vedere, sarea si piperul:

Schimbul de inele

Se pare ca acest obicei provine din Egiptul Antic. Egiptenii credeau ca la al patru-lea deget al mainii stangi exista o vena care ducea direct catre inima. Pe vremea aceea, inelele care simbolizau unirea mirilor erau confectionate din canepa.

Mai tarziu, romanii au adoptat acest obicei, dar au inlocuit canepa cu fierul, simbolizand astfel forta, taria legaturii dintre soti.

In Evul Mediu, britanicii au inlocuit fierul cu aur, accentuand astfel ideea de puritate si durabilitate a casniciei.

Buchetul miresei

In vremurile stravechi, cand orice lucru, obiect, fenomen, etc., putea fi considerat prevestitor de rele, miresele foloseau tot felul de plante pentru a se proteja impotriva raului. Aceste plante erau prinse pe imbracamintea miresei.

Mai tarziu, plantele au fost inlocuite cu flori, mai mult din simt estetic, si, cu timpul, florile prinse de hainele miresei au evoluat in buchet.

Jartiera

In societatea antica evreiasca, fidelitatea era simbolizata printr-o panglica albastra pe care mireasa trebuia sa o poarte in ziua nuntii.

Mai tarziu, in Anglia, a devenit raspandit obiceiul de a arunca ciorapul miresei. Alte surse, arata credinta barbatilor in faptul ca vor avea succes in dragoste daca reusesc sa fure/sa prinda ciorapul miresei. Insa, asteptand momentul aruncarii ravnitului ciorap,  barbatii se cam imbatau si deveneau nerabdatori, chiar agresivi, si incercau sa obtina cu forta ciorapul.

Mai tarziu, ciorapul a fost inlocuit cu jartiera.

Tortul de nunta

Torturile au fost asociate cu nuntile inca din cele mai vechi timpuri. Romanii serveau tort in timpul nuntii si era facut doar din apa, faina si sare. In acele vremuri, servirea tortului la nunta era legata de o veche traditie care spunea ca tortul trebuia aruncat inspre mireasa pentru ca aceasta sa fie fertila.

Odata cu evolutia traditiei legate de tortul de nunta sau tortul mirilor, a evoluat si aspectul acestuia. In prezent, un tort de nunta este o mica opera de arta.

Acest deliciu culinar are un rol foarte important, simbolizand primul lucru pe care mirii il impart atat intre ei, cat si cu nuntasii. Cuplul taie impreuna prima felie de tort pentru a simboliza viitorul comun si faptul ca ei vor avea o casnicie care va fi zdruncinata foarte greu.

Valul miresei

Unele surse sustin ca obiceiul dateaza din vremurile in care erau la moda nuntile “aranjate”. Fata miresei era acoperita cu un val pana la terminarea ceremoniei, pentru ca mirele nu cumva sa se razgandeasca in cazul in care nu i-ar fi placut chipul miresei.

In societatea romana si in Evul Mediu, ridicatul valului era dreptul exclusiv al mirelui si era un semn al autoritatii barbatului asupra femeii.

Tags: , , , , , , , , , ,

Category: Stiati ca?

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.