Google Docs & Spreadsheets
Cand se pune problema editarii unui document de o complexitate scazuta, majoritatea dintre noi vom apela la un editor de text simplu si rapid, de genul WordPad. Gigantul Google vine, insa, cu o propunere destul de atragatoare. Recent lansatul seviciu Docs & Spreadsheets se doreste a fi o solutie online pentru editarea documentelor si a tabelelor, pentru folosirea sa fiind necesar, evident, un cont Google.In urma accesarii http://docs.google.com/ se deschide o pagina de intampinare cu cateva informatii despre facilitatile oferite de serviciu. Aflam astfel ca este oferit suport pentru documentele create cu Microsoft Word si OpenOffice, precum si pentru formatele RTF si HTML, acestea putand fi incarcate pe server pentru editare.
Lucrul cu documentele
Lucrul cu documentele este facilitat de o interfata simpla si destul de explicita, butoanele fiind asezate pe o bara deasupra spatiului de editare. Ne sunt oferite facilitatile standard de formatare a textului, aliniere in pagina, formatare in functie de stiluri si enumerari. O lista de 18 fonturi este pusa la dispozitia utilizatorului, printre acestea numarandu-se Arial, Comic Sans MS, Courier New, Times New Roman, Trebuchet MS si Verdana. Inaltimea textului poate lua valorile de 8, 10, 12, 14, 18, 24 si 36 de puncte. Meniul Insert permite inserarea fisierelor de tip imagine cu marime maxima de 2MB, acestea putand fi modificate in pagina. Comentariile, link-urile si bookmark-urile sunt disponibile cu functiile si facilitatile obisnuite. La crearea tabelelor, se pot specifica grosimea si culoarea chenarului, precum si culoarea de fundal. Interesanta este facilitatea oferita pentru inserarea si stergerea unei coloane sau a unei linii direct in tabel, aceasta realizandu-se cu ajutorul unor butoane afisate in jurul casetei selectate. Aceste butoane, insa, sunt destul de mici, iar apasarea lor nu este foarte facila, putand da nastere unor situatii neplacute. Din fericire, functiile Undo si Redo recunosc aceste modificari. Nu acelasi lucru se poate spune si despre functia Find and Replace. Pe langa faptul ca este inca in stadiul experimental, modul de lucru este diferit de cel obisnuit. Sunt cautate si inlocuite toate aparitiile literei sau cuvantului specificate. Meniul functiei specifica acest fapt si avertizeaza asupra unor posibile probleme. Acestea pot fi chiar serioase. Spre exemplu, in cazul in care doriti sa inlocuiti caracterul “|” cu orice altceva, documentul va fi modificat in asa fel incat va deveni inutilizabil. Singura posibilitate de a recupera o parte din ceea ce s-a lucrat este cu ajutorul facilitatii Revisions, care va prezinta intr-un mod relativ explicit felul in care s-a schimbat documentul in timp, de la crearea sa si pana la momentul curent.
Lucrul cu tabele
Interfata sectiunii Spreadsheets este asemanatoare cu cea pentru editarea documentelor. Functiile de formatare a textului sunt putin limitate, utilizatorul avand la dispozitie doar 7 fonturi si o gama mai redusa de culori pentru text si fundal. Butonul Format deschide un meniu pentru formatarea continutului celulelor, acestea putand fi modificate si prin selectare multipla. Sortarea coloanelor se poate face crescator sau descrescator, cu posibilitatea de blocare a primei linii din tabel. Se evidentiaza suportul integral pentru formule, cateva fiind accesibile imediat in partea dreapta pe bara de butoane. Link-ul “more>>” deschide o fereastra cu toate functiile disponibile, intre acestea aflandu-se GoogleFinance si GoogleLookup. Manualul cu modul de folosire al fiecarei functii este accesibil printr-un link din aceeasi fereastra. Una din facilitatile intalnite doar la Spreadsheets este selectarea liniilor chenarului, cu optiunile standard de pozitionare, dar fara posibilitatea formatarii lor. Marimea liinilor si a coloanelor este variabila, iar doua sau mai multe celule de pe aceeasi linie pot fi unite. In plus, se poate alinia textul in celula, atat vertical, cat si orizontal.
Colaborarea intre utilizatori
Cea mai interesanta facilitate oferita de acest serviciu online este colaborarea pentru editarea unui document sau tabel. Din meniul Collaborate, un utilizator poate invita mai multi “colaboratori” pentru lucrul la acelasi proiect. Acestia pot interveni fara restrictii asupra documentului sau pot doar sa vizualizeze modificarile aduse, vizibile in timp real, cu o foarte mica intarziere. De asemenea, consultarile in privinta documentului sunt posibile in fereastra Discuss, care permite organizarea unei mini-conferinte cu cei care-l vizualizeaza.
Limitari si formate
Limitarile de spatiu impuse de Google sunt acceptabile, acestea fiind de 500KB pentru un document, cu un numar maxim de 1000 de documente pentru fiecare utilizator si 1000 de imagini incluse. De asemenea, tabelele sunt limitate la 10.000 de randuri sau 256 de coloane sau 50.000 de celule sau 20 de foi, numarul maxim de tabele fiind 100. Se pot importa fisiere in format xls, csv sau odf, cu marimea maxima de 1MB.
In ceea priveste salvarea documentelor, Google Docs poate exporta in formatele PDF, Word, OpenOffice, HTML (arhivat) si RTF. In cazul tabelelor, exportul in format PDF nu se face automat, ci in urma unor setari. facute de utilizator. Este oferita astfel o alternativa gratuita pentru transformarea documentelor personale in format PDF.
Concluzie
Acest serviciu oferit de Google poate reprezenta pentru multi o solutie la indemana pentru crearea si editarea documentelor atunci cand sunt in fata calculatorului propriu. Functia de colaborare se poate dovedi utila atunci cand mai multe persoane sunt implicate in realizarea unui proiect, dar nu sunt in acelasi loc. Chiar daca nu sunt oferite facilitati la fel de multe sau de complexe ca in cazul suitelor Office, serviciul va putea multumi un utilizator fara pretentii. In cazul unor sesiuni de lucru prelungite se recomanda o conexiune la Internet stabila, viteza de transfer fiind un factor important doar in cazul incarcarii fisierelor pe server sau salvarii lor pe harddisk.
sursa: xtrempc.ro