Subscribe via RSS Feed

Instructiuni de cautare cu google

Se stie ca orice raspuns se gaseste pe google. Am vazut destui care sustin ca au cautat pe google ceva dar nu au gasit… ba chiar mai mult, am intalnit persoane care sustin ca “google nu stie mare lucru”. Tutorialul de fata e dedicat celor care habar n-au cum se foloseste un motor de cautare ( in cazul de fata, google ).

1. Cautare cu ajutorul interfetei

Google ne pune la dispozitie o interfata de cautare. Adica, apare un camp input in care fiecare pune ce-l intereseaza si are 2 optiuni. Fie da “Search” si vede o groaza de rezultate, fie da “I’m feeling lucky” si este redirectionat spre prima pagina gasita ( cea cu cel mai mare rating ).
Pana aici nu e mare filosofie… dar google are inca o optiune numita “Cautare avansata”. Este un link in partea dreapta a campului text. Ce ne ofera cautarea avansata ? Avem de la inceput diferite optiuni… putem cauta un site care contine toate cuvintele introduse… care are cel putin unul dintre cuvinte… care are cuvintele exact in ordinea in care au fost introduse sau, care nu are nici un cuvant din cele introduse. De asemenea are si optiuni de
cautare dupa limba in care a fost scrisa pagina sau dupa domeniu.


Cautarea dupa domeniu e o chestie draguta… daca va e lene sa cautati pe un site ceva anume, “rezolvati” cu google sa caute cuvintele specificate doar in domeniul care il puneti acolo… De asemenea, se pot face cautari dupa un anumit tip de fisiere…

google.PNG

2. Cautarea cu ajutorul comenzilor

Google pune la dispozitie si o interfata pentru cei avansat. Daca sunteti ca mine, probabil nu va incanta sa dati 5 clickuri in speranta ca veti gasi ce cautati ci mai degraba scrieti inca 2-3 cuvinte care sigur returneaza rezultatul asteptat.
Ca sa nu o mai lungesc, pun mai jos cateva “comenzi” suportate de google.

a. Cautare dupa fraza exacta

Daca va intereseaza 3 cuvinte in exact ordinea in care le-ati introdus (ex. the linux comunity) le introduceti in campul input in ghilimele. Adica scrieti “the linux comunity”. Daca cele 3 cuvinte nu se gasesc exact in ordinea in care au fost specificate, nu primiti nici o referire la vreun site…

b. Cautare dupa unul dintre cuvinte

Revenind la exemplul “the linux comunity”… poate ca va intereseaza toate site-urile care contin unul dintre cuvintele cautate. Adica, toate site-urile care contin “the”, site-urile care contin “linux” si site-urile care contin “comunity”. Recunosc… in cazul de fata nu e tocmai util, dar sunt cazuri in care chiar aveti nevoie de asa ceva… Cautarea se face cu ajutorul cuvantului OR. Adica, ii dati sa caute ( fara ghilimele ) the OR linux OR comunity.

c. Cautare dupa tipul fisierului

Se intampla sa va intereseze un manual… sau un tutorial… sau un review… si ati prefera fisierul sa il aveti in format pdf (ca exemplu). Google are filtru de format. Adica, puteti sa-i dati sa caute FreeBSD dar sa returneze doar fisierele pdf care le-a gasit ( sau doc, xls, etc). Filtrarea se face in felul urmator… in campul de comanda scrieti ceea ce va intereseaza urmat de cuvantul cheie filetype:pdf. Adica, daca ii dati sa caute FreeBSD filetype:pdf va returna toate fisierele pdf care contin cuvantul FreeBSD.
Bineinteles, inlocuiti pdf cu formatul dorit ( cu conditia sa fie suportat de google ).

d. Cautare dupa locul in care apare textul

Google suporta un mod de cautare dupa locatia textului cautat. Are 4 variante care le pun impreuna cu cuvantul cheie corespunzator: textul se gaseste in titlul paginii ( allintitle: ), in corpul paginii( allintext: ), in adresa web ( allinurl ), sau in legaturi (allinanchor:). Implicit cauta in toate locurile.Un exemplu de cautare ar fi: ‘allinurl: phpBB’ ( fara ghilimele ). Chestia asta va returna toate paginile care au in adresa phpBB. Restul cuvintelor cheie se folosesc la fel.

e. Cautare +

Normal google elimina unele cuvinte in timpul cautarii. Cuvinte precum “the” sau “and” sunt omise. Daca aveti de cautat ceva ce trebuie neaparat sa includa si “the” sau un alt cuvant care este eliminat adaugati un plus in fata cuvantului. Deci, cuvantul the se transforma in +the.

f. Cautare –

Pentru a restrange putin rezultatele uneori veti dori sa cautati anumite cuvinte cheie dar care nu contin alte cuvinte cheie. Adica, cautati music si mp3 dar nu doriti sa va returneze melodiile unei anumite formatii. In cazul acesta puneti un – in fata cuvantului care doriti sa NU existe in paginile returnate. De exemplu: ‘music lyrics -abba’ (fara ghilimele) va returna toate paginile care contin cuvintele ‘music’ si ‘lyrics’ dar care NU contin cuvantul
‘abba’.

g. Cautare aproximativa

Se intampla sa cautati ceva legat de un anumit subiect. Ca sa primiti un rezultat cat mai complex ar trebui sa efectuati mai multe cautari complexe. De exemplu, va intereseaza ceva legat de familie (e doar un exemplu). Pentru asta ar trebui sa cautati o data ‘family’, apoi sa cautati ‘genealogy’, si alte cuvinte asemanatoare. Google va usureaza treaba si include operatorul de cautare aproximativa ‘~’. Astfel, daca dati sa caute ~family va returna toate paginile care contin cuvantul family sau cuvinte care sunt direct legate de
acest cuvant. Bineinteles, rezultatele sunt limitate de dictionarul AI care este implementat in motorul de cautare…

h. Cautare intervale de numere

Google va permite si sa cautati intervale de numere. De exemplu, cautati o pagina in care sunt listate niste preturi sau numere de ordine.
Puteti cauta intervalele cu ajutorul operatorului ‘..’. Acest operator are sintaxa A..B unde A este numarul de pornire iar B numarul de oprire. Ca rezultat al cautarii veti primi toate paginile care contin numere din intervalul [AB]. Incercati, de exemplu, o cautare pentru 50..55 ca sa va formati o idee despre cum functioneaza.

j. Cautare dupa domenii

Google suporta cautare dupa domenii din comenzi. Cuvantul cheie pentru cautare in interiorul unui domeniu este ’site:’. Daca vreti sa cautati ceva doar pe site-ul forum.softpedia.ro puneti un sir de cautare de genul: ‘vista install:forum.softpedia.ro’ (bineinteles, fara ghilimele). Chestia asta functioneaza si cand doriti doar pagini cu o anumita terminatie. De exemplu, se poate cauta vista install:ro’ sau vista install:com’.

Tags: , , , ,

Category: DepeNet

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. john says:

    salut ma poate ajuta cineva cum pot afla ce taste au fost apasate la calculator ? vreun program ce poate inregistra tastele apasate

Leave a Reply




If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.